A gazdaságról

Jelenleg 9, 6 hektáron gazdálkodom: három hektáron borszőlőt, közel hat hektáron almát, illetve egy hektáron fűszernövényt termesztek.

A hat engedélyezett Tokaji borszőlő fajtából nálam 80%-ban furmint és 20%-ban hárslevelű fordul elő. A furmint a legelterjedtebb fajta. Bogyói sárgászöldek, mire beérnek arany színűek, a napos oldalon rozsdásodók. Kiválóan aszúsodik. Az ebből készült bor harmonikus íz hatású, friss, üde. Testes, tüzes, szép savszerkezettel rendelkezik, amelyekben az érlelés módja szerint az üde gyümölcsösség vagy különleges ászkolási illatok hangsúlyosabbak. Az utóbbi fajta hatalmas, olykor 40 cm-es fürtöket is hoz. Savtartalma viszonylag alacsony és szinten jól aszúsodik. Boraira finom illat és zamat, harmónia és testesség a legjellemzőbb. Lágy elegáns savakkal rendelkezik néha fanyar, de kellemes utóízzel. Az aszúsodási kepéssége miatt választottam ezt a két fajtat, a szőlőültetvények fekvésének köszönhetően jelentős mennyiségű aszút tudok szedni, amelynek kilogrammjáért akár tízszer magasabb árat realizálok a szőlőhöz képest.

Az almásban Vista Bella, Freedom és Prima fajtákat termesztek, ezek ipari felhasználásra – elsősorban almasűrítménynek és almalének készülnek. Vásárosnaményban veszik át tőlem az almát. A jövőbeni terveim között szerepel, hogy pálinkát főzetek a gyümölcsből; az ehhez szükséges engedélyek beszerzése folyamatban van.

A gazdálkodásom első évében köményt termesztettem 1 hektáron, majd második évben kaprot, idén búzát vetettem el, mert a fűszernövények felvásárlója megszüntette a tevékenységét, így nem tudom a környéken eladni a fűszernövényeket, a közvetlen környezeten kívüli szállítás pedig már veszteségessé tenné a termesztést.